Крепост Урвич

КОНТАКТИ

primusvj@gmail.com

Посетете нашите сайтове

Показват съкровище в Археологическия музей

07.11.2011

Съкровище от 22 сребърни женски накита с позлата ще бъдат изложени в експозицията на Националния археологически музей - накитно съкровище с тежест повече от 1 килограм.

 

Датира се към XVI-XVII век и се състои от женски накити, както и от 12 цели или фрагментирани невестински венци. Дело е на Чипровската златарска школа и е едно от най-добрите произведения от този период, пише вестник \\\"Република\\\". „То попада във фондовете на нашия музей някъде през 1983 - 1984 година. Сега обаче то ще бъде вече изложено постоянно, защото е много важно за историята на Урвич и на нашето изкуство от тъмните векове”, разказа проф. Николай Овчаров.

 

Английският учител Джон Барнип купил съкровището на аукцион в Лондон и после го дарил на българския музей. „Отбелязано било в паспорта му, че то е намерено в крепостта Кокалянски Урвич, под пода на сграда”, поясни Овчаров.

 

Проф. Николай Овчаров и д-р Бони Петрунова представиха и книга „Урвич между легендите и историческата истина”, която описва разкопките при крепостта Кокалянски Урвич.

 

Източник: sofia.dir.bg