Крепост Урвич

КОНТАКТИ

primusvj@gmail.com

Посетете нашите сайтове

Специални културни маршрути ще бъдат разработени на крепостта Кокалянски Урвич

02.11.2011

 

Крепостта Кокалянски Урвич край София да бъде включена в бъдещи културни маршрути, за което ще се разработи проект, каза на пресконференция кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

 

Културните маршрути ще бъдат изработени в рамките на интегрирания проект по програма „Култура” на Столична община за възстановяване, консервиране и реставриране на крепостта. „Изключително важно е, че в този проект са включени толкова млади хора. При посещението ми на обекта аз казах, че само в София на територията на Столична община, има много хляб за бъдещите археолози. Надяваме се с подкрепата и на общината, и на държавата, тези млади хора не само да са мотивирани да учат, а след това да са мотивирани и да работят, да останат в България и да останат в нашия град, независимо че те идват и от университетите от Пловдив, от Шумен, както и от Нов български университет”, каза Фандъкова.

 

София има всички възможности да се превърне в туристическа дестинация, във водещ лидер в областта на културния туризъм. Идеята на разкопките на крепостта Урвич е част от голямата идея за развитие на софийската Света гора – една тема, която поставихме в последните години и работим и по другите проекти за всичко, което ще допринесе не само до развитие на културен туризъм. Тук имаме също така възможности за поклонически туризъм, за екотуризъм, тъй като тези обекти се намират в по-голямата си част в много китни места около София. За да стигнете до самата крепост Урвич, също минавате през красиви места, по екопътека. За други обекти предвиждаме и сме проектирали изграждането на велоалеи, каза още Фандъкова.

 

Източник: infotourism.net