Крепост Урвич

КОНТАКТИ

primusvj@gmail.com

Посетете нашите сайтове

Подновяват проучванията на крепостта Урвич край София

28.09.2011

 

Подновиха проучванията на обвитата в легенди крепост Урвич край София. Една от целите на археолозите Бони Петрунова и Николай Овчаров е да се докаже хипотезата, че там малкият брат на Иван Шишман – Иван Асен V, е загинал в битка с османските нашественици.

 

Урвич е имал 2 отбранителни зони – външна и вътрешна. Като в най-високата част очакваме да бъде открита и цитаделата - вътрешният замък. Имаме данни за този замък, не е копано още там, но личат така доста запазени насипи, които ни дават именно вътрешния замък, обясни професор Овчаров.

Археолозите предполагат, че във вътрешността на крепостта ще открият много сгради. Голяма част от разкопките ще бъдат съсредоточени около откритата църква „Свети Илия” и малкия манастир в близост до нея. Учените гледат скептично на легендите, че точно на Урвич е заровено съкровището на Иван Шишман, но не изключват възможността в крепостта да са скрити скъпоценности.

 

Намерихме един метален слитък, който пък показва за някакво местно производство, т.е. едва ли ще става въпрос за някаква отбранителна крепост, военна крепост, а много е вероятно надолу по хълмовете да имаме едно обширно предградие с производствени центрове – един малък средновековен град с огромното значение, което има за целия регион, каза Бони Петрунова.

Отпуснатите средства за разкопките са 36 хиляди лева и идват от бюджета на Столичната община за развитие на културното наследство и туризма. Голяма част от екипа на археолозите са студенти докторанти. Надеждите на археолозите са, че с близостта на крепостта до София и наличието на старинни църкви и манастири в района могат да я превърнат в туристически маршрут.

 

Смятам, че подобни обекти като крепостта Урвич и околните култови места, пък и цялата Софийска Света гора крият много голям туристически потенциал. Не е и случайно, че в стратегическия план за културния туризъм е създаден такъв регион, наречен Велика София именно заради Софийската Света гора, която е представлявала пояс от култови места, каза заместник-министърът на културата Тодор Чобанов.

 

Първите резултати от разкопките археолозите очакват в края на октомври. Проектът ще завърши с научнопопулярна книга, в която ще бъдат описани разкопките и откритията.

 

Източник: TV Evropa