Крепост Урвич

Откриха Христос в Урвич

10.10.2011

Възстановената част от фреската, изобразяваща Дева Мария и Елисавета.

 

Уникален стенопис на малкия Христос сред книжниците в Соломоновия храм разкриха учени край София. Реставраторите успяха да сглобят два от библейските сюжети в църквата "Свети Илия" край крепостта Урвич. Стенописите са в стил палеологов ренесанс и датират от първата половина на ХIV в.

 

Според Николай Овчаров откритието е сравнимо единствено с подобно изображение на Исус от Боянската църква. Другата сцена е срещата на Мария с Елисавета след Благовещението. В процес на възстановяване са и сцената с бягството в Египет, както и на ликовете на св. св. Константин и Елена. Уникалните стенописи са открити в натрошен вид и са реставрирани парче по парче в продължение на половин година. Българският Индиана Джоунс и директорът на НИМ Божидар Димитров се обединиха около идеята да се създаде нова туристическа дестинация край София. Това стана ясно след срещата им в НИМ, в която участва и зам.-директорът на Археологическия институт доц. Бони Петрунова.

 

Възобновените разкопки в Урвич се правят по програма "Култура" на Столичната община, която е вложила в проекта близо 40 000 лв. Създаваме нова туристическа дестинация, която да обхване средновековните крепости край София - от Урвич до Белчин край Самоков, каза още Овчаров. А Божидар Димитров добави, че е непонятно как досега никой не се е заел с разкопки на Боянската крепост.

 

Източник: в-к Стандарт

 

КОНТАКТИ

primusvj@gmail.com

Посетете нашите сайтове