Крепост Урвич

КОНТАКТИ

primusvj@gmail.com

Посетете нашите сайтове

Съкровищата на цар Шашман

06.11.2011

 

Душманите дълго гонили Шашмана, последния цар на българите. Накрая го хванали и обезглавили. Но той не умрял. Продължил да бяга със своята собствена глава под мишница...

 

Така започва един цикъл предания от Самоковско за най-легендарния владетел в цялата българска история - цар Иван Шашман (1371-1395). За него и песни се пеят. С една от тях Българското национално радио ни събуждаше в годините на комунизма всяка сутрин точно в 7 и 15. После възстрог глас казваше: "България... Дела и документи".

 

Тази рубрика на БНР стартира в началото на 70-те години на миналия век. Почти едновременно с разкопките на крепостта Урвич край София. Това е едно от местата, най-тясно свързани с историята на Шашман и многобройните легенди за неговото мистериозно изчезнало съкровище. Епос, богат почти колкото митовете за крал Артур и свещения Граал, десетилетия наред владеещ въображението на учени, етнографи, археолози и обикновени иманяри.

 

И така до онзи ден, когато бе обявено: Открито е съкровището на цар Иван Шашман!

 

С тази грандиозна новина археологът Николай Овчаров свика пресконференция в БТА, загатвайки само, че откритието е направено при разкопки в крепостта Урвич край София.

 

Заради тежката мистика около името на този точно владетел съобщението предизвика голям интерес в слънчевия предобед на 2 ноември.

 

Да зърнат и документират епохалната находка, отидоха всички. Или по-правилно е да се каже всички, които не знаеха или пък бяха забравили, че Николай Овчаров бе обявил съвсем същото и преди три години и половина след разкопки във Велико Търново.

 

Можете да прочетете цялата новина в страницата на източника.

 

Източник: в-к 24 часа