Крепост Урвич

КОНТАКТИ

primusvj@gmail.com

Посетете нашите сайтове

100 години от рождението на Ботю Бараков

21.11.2014

Уникалната личност на габровеца Ботю Бараков (1914-1997 г.) ще бъде тема на предаването по БНР „Нощен Хоризонт“ тази вечер (13 ноември) от 24 ч. до 1:30 ч.

 

Гост в студиото ще бъде Пламен Бараков, който е инициатор на тазгодишните чествания на 100-годишнината от рождението на Ботю Бараков и 70-годишнината от учредяването на общество „Изкуство и култура“, чиято цел е реализацията на международния проект „Кораб на Изкуствата“ под председателството на Ботю Бараков.

 

Честването в Габрово ще бъде на 27 ноември 2014 г. и се провежда с подкрепата на Община Габрово.

 

Кой е Ботьо Бараков?

 

Ботю Бараков е първият български меценат, както го нарича видният габровец и един от биографите на Ботьо Бараков – Илия Габровски. Роден е в габровското село Източник (бивше Попрази). Като меценат е дарил и подпомогнал стотици български и чужди творци за десетки милиона лева. Създател е на първия симфоничен камерен оркестър с диригент проф. Асен Найденов, като го подпомага с лични средства години наред. Бараков създава в София художествена галерия със закупени от него стотици произведения на изкуството на световно известни художници и скулптори. Поддържа драматичен театър, хор „Кавал“. Издава книги на известни писатели и журналисти, като приходите дарява на авторите.

 

По негова идея и като председател на „Общество за култура и изкуство“ в България започва изграждането, главно с негови усилия и средства и подкрепа на българския и чуждестранен интелектуален елит, на огромен „Кораб на изкуствата“, най-големият негов проект.

 

Изгражда като дарения паметници на известни личности у нас и в чужбина, между които Илия Габровски и световно известния писател и учен, предложен за Нобелова награда, акад. Джорджо Нуриджани от Италия. Паметниците са дело на проф. Марко Марков, проф. Андрей Николов и Кирил Анев.

 

За Бараков има портрети, скулптори и биографии от изключителни творци, между които е и пълната биографична книга „Корабът на Изкуствата“, написана с много документи от италианеца акад. Джорджо Нуриджани. Тази книга, неговият архив и кореспонденцията с Ботьо Бараков се пазят във Ватикана.

 

Прави значително дарение през последните си години на Габрово, за което е обявен за почетен гражданин на нашия град.

 

Фотография: Ботю Бараков, книга „Корабът на изкуствата“

 

Източник: Габрово Daily