Крепост Урвич

Възстановяват черква в крепостта Урвич

20.10.2011

 

Проф. Николай Овчаров и кандидатът за кмет Йорданка Фандъкова посетиха крепостта Урвич.

 

Църквата „Св. Илия” при крепостта Урвич да бъде възстановена. Това предложение объдиха проф. Николай Овчаров и кандидатът за втори кметски мандат в столицата Йорданка Фандъкова. Вчера те посетиха археологическия обект, който е финансиран по програма „Култура” на Столичната община.

 

В църквата „Свети Илия” са намерени вече първите сребърни монети, както и красиви стенописи. Тя може да се датира към XIII-XIV век, обясни проф. Овчаров. Той допуска, че тя продължава да съществува и през XV век, което според него означава, че тя е поддържала българския дух в мрачните години на средновековието и това я прави много ценна. Обектът и крепостта Урвич са част от бъдещия туристически маршрут, включващ манастирите от софийската Мала Света гора.

 

Кандидатът за кмет на София посочи, че в годината на криза Столичната община е успяла да увеличи бюджета на програма „Култура” с още 1 млн. лв. и така общият бюджет на програмата е малко над 2 млн. лв.

 

Доц. Бони Петрунова от Националния археологически музей разясни, че този проект нямаше да се реализира, ако не е било съдействието на Йорданка Фандъкова.

 

Източник: в-к Монитор

 

КОНТАКТИ

primusvj@gmail.com

Посетете нашите сайтове